Forskare: ”Det kan finnas en rasistisk jargong inom polisen”

Uppdaterad
Publicerad

Förekommer i fikarum och patrullbilar – men märks sällan utåt.

Rolf Granér är lektor på Linnéuniversitetet och har forskat på kulturen inom polisen. Han menar att det förekommer en retorik inom kåren som inte alltid är helt rumsren – men det visar sig sällan utåt.

– När jag har tittat på poliskulturen så har jag stött på samtal i personalrum och i patrullbilar med ett innehåll som skulle kunna tolkas som rasistiska, säger Rolf Granér.

Tumult på asylboende i Emmaboda

Känner inte igen sig

Polischefen i sydöstra Götaland, Per-Olof Söyseth, har stor respekt för Granérs forskning men har själv ingen erfarenhet av en rasistisk jargong inom polisen.

– Nej, vi behandlar inte människor på det viset. Vid de allra flesta tillfällen behandlas människor med respekt. Det ska vara vårt varumärke och det vill jag påstå att det är till största del, säger Per-Olof Söyseth.

Allmänhetens förtroende påverkas

Men även om polisen sällan hörs uttala sig rasistiskt i det offentliga så kan det påverka allmänhetens förtroende när det väl händer. SVT Nyheter Småland frågade några Lessebobor om hur de reagerade på tisdagens händelse i Emmaboda där en polis kallade en person för ”arabjävel”.

– Sånt får inte förekomma. Vilka flyktingar vågar då vända sig till polisen? De får ju förutfattade meningar om polisen, säger Anita.

– Det händer väl dagligen att folk säger dumma saker, det var väldigt dumt att det kom från en polis dock. Man förväntar sig bättre, säger Josef Ingvarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tumult på asylboende i Emmaboda

Mer i ämnet