Manne Gerell, forskare i kriminologi vid Malmö universitet. Foto: SVT/MAU

Efter skjutningen i Växjö – fyrfaldigt ökad risk för nya skott i närtid

Uppdaterad
Publicerad

Risken för en ny skjutning fyrfaldigas efter att en första skjutning har inträffat. Men risken att det händer igen är ändå liten, det säger Manne Gerell, forskare i kriminologi vid Malmö universitet.

– Risken är ungefär fyrdubblig efter den första skjutning, att det kommer en ny skjutning inom några veckor och nära brottsplatsen, säger Manne Gerell, forskare i kriminologi vid Malmö universitet.

Man sköts till döds i Växjö

Natten till lördagen sköts en man i 30-årsåldern till döds i Växjö och sammanlagt sitter nio män anhållna misstänkta för inblandning i skottlossningen på Araby.

Mordet i Växjö

Polisen misstänker att händelsen är en del av en kriminell uppgörelse och ärendet utreds som mord.

– Till stort handlar det om en konfliktspiral präglad av hämnd som vi fångar upp i våra beräkningar, säger Manne Gerell.

Liten sannolikhet för ny skjutning

Fyrfaldig ökad risk, men hur troligt är det att det inträffar?

– Skjutningar är så pass ovanliga så att även om man fyrdubblar risken för någonting som är så ovanligt så är det långt ifrån säker att det kommer att ske, säger Manne Gerell, forskare i kriminologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Växjö

Mer i ämnet