I klippet får du veta vad pensionärsorganisationerna önskar för åtgärder för att minska det digitala utanförskapet. Foto: Anders Wiklund/TT

400.000 äldre i Sverige lever i digitalt utanförskap

Uppdaterad
Publicerad

Var femte person över 65 år i Sverige saknar helt apparater med internet och missar därmed att dra nytta av viktiga samhällsfunktioner. Forskaren Dino Viscovi menar att myndigheter i dag har alldeles för bråttom att införa ny teknik vilket medför allvarliga konsekvenser.

– Vi kan inte kräva att en 85-åring investerar i ny teknik, säger Dino Viscovi, forskare på Linnéuniversitetet och som leder forskningsprojektet ”Ung teknik, äldres vardag”.

I takt med att den digitala tekniken snabbt utvecklas är det vissa grupper – främst äldre – som inte hänger med och kommer efter. Minst 400.000 personer över 65 år saknar helt apparater som gör internetanvändning möjlig, visar Viscovis forskning.

– De kan inte komma i kontakt med myndigheter den vägen. Inte handla på nätet, läsa tidningen eller se på tv på det viset. De är fortfarande analoga, säger Dino Viscovi.

Dino Viscovi är en av dem som leder forskningsprojektet på Linnéuniversitetet. Foto: SVT

”I dag måste du hela tiden lära nytt”

Han ger en känga åt svenska myndigheter som han menar erbjuder digitala tjänster som gör att äldre missar samhällsfunktioner.

– Man kan inte säga att ni är inte tillräckligt duktiga för att klara av oss på myndigheterna utan det är myndigheterna som inte är tillräckligt duktiga på att serva sina medborgare. Vi kan alltså inte kräva av en 85-åring att de ska investera i ny teknik.

Men har inte samhället alltid gått framåt i tekniken?

– Det är stora skillnader om vi tänker efter. När du gick i pension 1975 eller 1985 så hade du de kunskaper du behövde. Du kunde läsa din tidning, skriva, se på tv, lyssna på radio och lyfta på telefonluren för att ringa de myndigheter du behöver komma i kontakt med. I dag måste du hela tiden lära nytt för att klara de här vardagspraktikerna.

Kräver trygghet för äldre

Den statliga servicen för äldre är för dålig och nu kräver Dino Viscovi förändringar. Äldre kommer inte smälta in i det digitala systemet per automatik menar han:

– Branschen måste skapa helt andra standarder och en helt annan trygghet för de äldre. Det viktigaste är att man gör tydliga användarstudier och att man verkligen har ett medborgarperspektiv när man gör olika digitala lösningar.

– Man har alldeles för bråttom i dag och man lever i enkla föreställningar som ”jo men det här ordnar sig med tiden”. Nej, det gör det inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.