Forskare varnar för gåstolar

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer fler varningar om så kallade gåstolar. Gåstolarna försenar de små barnens viktiga rörelseutveckling säger en forskare till Smålandsnytt. De menar att gåstolen är ett konstlat sätt att ta sig fram på.

Det var nyligen som vi rapporterade om att det varje år inträffar olyckor med så kallade gåstolar. Barnhälsovården gick ut och varnade för att barnen trillar utför trappor med gåstolen. Vilket kan leda till frakturer och i några fall blödningar innanför skallbenet på barnet.

Tappar motorisk utveckling

Mats Niklasson i Mönsterås är idrottslärare men forskar numera om barns rörelseutveckling. Han menar att barn som från ett halvårs ålder använder gåstol tappar sin egen motoriska utveckling. De små barnen får inte göra det viktiga jobbet på golvet med att sträcka sig framåt, komma upp på händerna och sedan knäna – för att slutligen hitta krypandet.

-Barnen får inte den här viktiga tidiga träningen att stärka sin nacke, sin rygg och sin bålmuskulatur. Det kan göra det problematiskt senare i livet att orka med att sitta på en stol, att orka med att hålla huvudet uppe när man ska sitta i skolan osv, säger Mats Niklasson.

”Stor vikt för fortsatta livet”

Gåstolen gör att barnen försenas minst två månader i sin motoriska utveckling menar både Mats Niklasson och även barnläkaren Roland Sennerstam som Smålandsnytt talat med. En försening som barnen senare kan ta igen, men som de menar är onödig och som kan vara problematisk för vissa barn.

-Vi tar den motoriska utvecklingen för given. Vi förstår inte att den är av stor vikt för vårt fortsatta liv, säger Mats Niklassson.

-Jag vill absolut inte ge föräldrar dåligt samvete. Föräldrar är duktiga och intresserade av sina barn och föräldrar vill sina barns bästa, men jag tror att om fler föräldrar visste om hur viktig deras insats är på golvet tillsammans med sina barn, så tror jag man skulle ställa undan gåstolen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.