Mats Hammarstedt, professor vid LNU, anser att det spelar roll med sådana här satsningar Foto: LNU/TT

Professor: ”Viktig grupp att satsa på”

Uppdaterad
Publicerad

Mats Hammarstedt är professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet och han tycker att Alvesta kommuns satsning spelar en viktig roll. ”Vi måste jobba för att kvinnor, födda utanför Europa, söker jobb. Det är det viktiga”, säger Mats Hammarstedt.

– Vi kan se att framför allt kvinnor som är födda utanför Europa, till stor del står utanför arbetsmarknaden helt. Många söker inte ens jobb och står alltså inte till arbetsmarknadens förfogande. Där har vi det stora problemet, säger Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet.

Mats Hammarstedts forskning har bland annat handlat om hur utrikes födda personer integreras på den svenska arbetsmarknaden. Han anser att det inte går att säga att det skulle vara viktigare med integrationsåtgärder för kvinnor än för män.

– Nej, en sådan uppdelning vill jag inte göra. Däremot är det viktigt med en sådan här satsning som Alvesta kommun gör. Sådana satsningar spelar absolut en stor roll för integrationen, säger han.

”Handlar om jämställdhet”

Mats Hammarstedt poängterar att alla sätt som underlättar integrationen är bra.

– Till sist handlar det om en jämställdhetsfråga. Skillnaderna i Sverige är betydligt mindre mellan män och kvinnor än vad de är i Mellanöstern. Vi måste jobba för att kvinnor, födda utanför Europa, söker jobb. Det är det viktiga, säger Mats Hammarstedt.

Han förklarar att forskningen behöver identifiera varför det ser ut som det gör, inte bara att det ser ut så här.

– Där finns det inga heltäckande lösningar i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.