Förskolebarn tänder 1000 färgglada lyktor för barns rättigheter

Publicerad

I kväll klockan 17:00 på Stora torg i Ljungby ska förskolebarn från hela kommunen tända tusen lyktor som de har gjort själva – en symbolisk manifestation för att uppmärksamma barns rättigheter.

På avdelningen Polaren på Lasarettsgatans förskola i Ljungby har barnen målat barnmatsburkar i olika färger som ska bli små lyktor till kvällens manifestation. Ett av barnen som har målat en lykta heter Minnea Stankovic.

– Vi ska tända ett ljus och ha det på stan och det är för att det blir fint, det säger Minnea som är fem år gammal.

Ljungby

Tusentals lyktor ska tändas i Ljungby

Kvällens ljuständning är en aktivitet för att uppmärksamma barnens rättigheter. Manifestationen är en del av den globala manifestationen ”1000-tals lyktor under samma himmel, samma kväll”. En manifestation som startades i Umeå, och genomförts varje år sedan 2004.

Några av lyktorna som barnen målat. Foto: SVT

Sammanlagt kommer cirka 50 000 lyktor att tändas i landet under veckan, och Annelie Johansson som är rektor i Ljungby tycker att årets tändning av lyktor är extra viktig.

– Just i år känner vi att det är extra viktigt därför att barnkonventionen blir lag den första januari nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet