Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vårdförbundet försökte in i det sista stoppa öppnandet av covidavdelningen i Oskarshamn. Foto: SVT

Facket försökte stoppa nya covidavdelningens öppnande in i det sista

Publicerad

Covidavdelningen som öppnade på Oskarshamns sjukhus under tisdagen var en nödåtgärd enligt Region Kalmar län. Men Vårdförbundet försökte in i det sista stoppa öppnandet av avdelningen. Brister i kommunikation kring schemaläggning och ett flertal sjukskrivna sjuksköterskor fick Vårdförbundet att lämna in ett skyddsombudsstopp.

Som SVT tidigare har rapporterat har en ny avdelning för covidsjuka patienter utan akuta behov öppnats på Oskarshamns sjukhus. De första patienterna togs emot sent på tisdagskvällen, men det var först efter en inspektion av Arbetsmiljöverket som avdelningen kunde öppnas.

Arbetsmiljöverket vill se fler riskbedömningar, men vilka har de inte specificerat än.

– Det kommer att vara ett fortsatt arbete med att komplettera riskbedömningarna tillsammans med Vårdförbundet, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.

”Det är fruktansvärt”

Orsaken till skyddombudsstoppet var att man under flera veckors tid hade påtalat brister, säger Pernilla Petersson, vice ordförande och huvudskyddsombud i Vårdförbundet Kalmar län.

– Våra medlemmar vet ingenting om när de ska jobba, och de har redan varit en vända till Kalmar länssjukhus och jobbat. Att inte få veta från dag till en annan hur man ska jobba, inte kunna planera lämning av barn på dagis och så, det är fruktansvärt.

Läget för sjukvården i region Kalmar är just nu mycket allvarligt. På en pressträff på torsdagen berättade Johan Rosenqvist att alla regioner kommer att behöva skala upp kapaciteten för att möta vårdbehovet. Exakt hur det ska gå till är frågan som ska lösas.

• Om det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa har skyddsombudet rätt att avbryta arbetet.
Det kallas för skyddsombudsstopp och det är reglerat i arbetsmiljölagen 6 kap 7 §.
• Arbetsgivaren kan därefter antingen acceptera skyddsombudsstoppet och åtgärda problemen eller kontakta Arbetsmiljöverket som då får besluta om arbetet ska förbjudas eller inte.
Källa: Arbetsmiljöverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer