Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin kan nu konstatera att det råder samhällsspridning av corona i Torsås kommun.

Första coronafallen bekräftade i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern som kommit hem från ett besök i Österrike sökte hjälp – på tisdagseftermiddagen bekräftade analysen att han smittats av coronaviruset. Senare på kvällen rapporterades även ett andra fall.

Mannen som drabbades förts ska ha tagit kontakt med 1177 Vårdguiden på telefon. Han fick då prata med en infektionsläkare vid Länssjukhuset i Kalmar och på tisdagsmorgonen togs prover för covid-19.

– Det tog bara några timmar innan vi fick provsvaret så det gick väldigt snabbt, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

På eftermiddagen bekräftade analysen att han smittats av det nya coronaviruset.

– Mannen fick träffa en infektionsläkare som skulle bedöma om han behöver vård på sjukhus eller om han kan vistas i hemmet. Patienten har också fått tydliga förhållningsregler hur han ska bete sig fram tills han är smittfri, säger Lisa Labbé Sandelin.

Kontaktspårning

Arbetet har också påbörjats med en sedvanlig kontaktspårning för att identifiera de närkontakter som patienten har haft.

Analysen av proverna utförs sedan måndagen av mikrobiologiska laboratoriet vid Länssjukhuset i Kalmar som samma dag kan ge svar på om en person är smittad.

Strax före klockan 21 på tisdagskvällen meddelade Region Kalmar län att också ett andra fall bekräftats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet