Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ny landshövding i Kalmar på plats: ”Inga ambitioner att stanna länge” Foto: SVT

Första dagen på jobbet för nya landshövdingen

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en månad sedan regeringen meddelade att Thomas Carlzon får lämna uppdraget som landshövding i Kalmar län. Idag var det första dagen på jobbet för vikarien på posten – exhövdingen från Gotland: Cecilia Schelin Seidegård.

Formellt tillträdde hon landshövdingeämbetet igår, den 21 oktober, men första arbetsdagen på länsstyrelsen i Kalmar blev under tisdagen för Kalmar läns nya tillförordnade landshövding.

– Vi har haft ledningsgrupp och det har fungerat jättebra. Det kändes kul att börja jobba igen, säger Cecilia Schelin Seidegård till SVT när hon håller sin första presskonferens i Kalmar under tisdagen.

Hon fick jobbet efter att tidigare landshövdingen Thomas Carlzon tvingades lämna under tumultartade former i september. Detta efter att det bland annat avslöjats att han betalat löner till serveringspersonal på sina privata fester i residenset utan att lämna in kontrolluppgifter till Skatteverket.

Tagit över efter en kris tidigare

Schelin Seidegård säger att hon såg det som en självklarhet att hjälpa regeringen i denna kniviga situation. Hon har själv suttit som landshövding på Gotland i nio år och lämnade posten efter att förordnandet gått ut så sent som i december förra året.

Hur ser du, som själv tidigare varit landshövding, på att två landshövdingar i Kalmar fått sluta på relativt kort tid?

– Jag kom faktiskt till Gotland också när en tidigare landshövding hade fått gå. Det man kan säga är att det är väldigt jobbigt, framför allt internt för dem som jobbar på länsstyrelsen. Ingen blir glad av det. Men det är bara att kavla upp ärmarna och jobba på, säger hon.

Hoppas få en permanent lösning snabbt

Hon säger att hon i övergångsperioden vill bidra med sin erfarenhet och ge stabilitet till länsstyrelsen. Hon har ett förordnande på 11 månader från regeringen men hoppas att en ny landshövding kan vara på plats i Kalmar snabbare än så.

– Jag har inga ambitioner att sitta här länge utan ska kratta manegen så att den som kommer hit långsiktigt får en bra start.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet