Glada miner vid SM i segelflyg Foto: SVT

Första SM i segelflygning på 22 år

Uppdaterad
Publicerad

I Feringe, strax utanför Ljungby, gled idag ovanligt många segelflygplan runt på himlen. Det är SM i segelflygning som är i full gång.

SM i segelflyg är något som arrangeras årligen, men i Feringe har tävlingen inte ägt rum på 22 år. Förra gången var 1994, så det var en efterlängtad tävling:

– Feringe är en lagom stor flygplats att få plats med alla flygplanen. Det behövs lite utrymme om alla planen skulle behöva komma hem samtidigt, säger tävlingsledaren Mattias Johansson till SVT Nyheter Småland.

Tävlingen äger rum mellan 14 och 21 maj och det är Feringe segelflygklubb som arrangerar.

Tävlingsklasserna Open och Racing

Piloterna flyger iväg på den bana som tävlingsledningen har bestämt för dagen vilken vid bra väder kan vara 50 mil. I tävlingsklassen Open är det snabbast runt banan som vinner dagen och i Racing använder man ett handikappsystem som tillåter äldre och nyare flygplan att tävla på lika villkor.

Utmanande väder

Det bästa vädret för flygning är när det finns små stackmoln. Mot slutet av dagens tävling blev vädret blev alldeles för utmanande och ungefär hälften av deltagarna var tvungna att komma ner.

Molnen täckte himlen helt och det gick inte längre att glida.

– Är det bra väder kan man hålla sig i luften en hel dag. Det är det som är det roliga. Utmaningen är att hålla sig flygande och flyga långt, högt och snabbt, säger Hannes Vemming, deltagare som kommer ifrån Växjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.