Hör överstelöjtnant Andreas Nilsson berätta om militärövningen. Foto: Fanny Asplund/SVT

Här rullar försvarsmakten genom Västervik – stor övning i Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten besökte under lördagen Rådhustorget i Västervik för att stärka försvarsviljan och sprida information om verksamheten. Besöket var en del av den stora militärövning som just nu pågår i södra Sverige.

Det är en samövning tillsammans med marinen, flygvapnet och armén. I Västerviks kommun finns ungefär 400 personer på plats från flygvapnet.

– Vi övar flygvapnets ledningsförmåga. Vi som är i Västerviks kommun betjänar flygsystemet helikopter, säger överstelöjtnant Andreas Nilsson.

Pågår ett fullt krig

Försvarsmakten övar inför ett scenario där en högteknologisk motståndare anfaller Sverige.

– Under övningen pågår ett fullt krig i hela Sverige, säger Andreas Nilsson.

Försvarsmakten nätverkar

En del av syftet med Försvarsmaktens närvaro på Rådhustorget i Västervik under lördagen var att stärka viljan att försvara Sverige.

Snart 8-åriga Harry Hägglund är i dagsläget inte sugen på att arbeta inom det militära.

– Jag vill inte vara med i krig, säger han.

Hör Harry Hägglund och hans syster Märta Hägglund berätta mer om dagen i klippet ovan. Där förklarar också överstelöjtnant Andreas Nilsson mer om övningen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.