Foto: TT

Försvarsmakten om julgransflygningen – nödvändig trots miljöutsläpp

Publicerad

Försvarsmakten är väl medvetna om den klimatpåverkan som en julgransflygning orsakar men hänvisar till att det också fungerar som en övning för deras del.

– Det handlar dels om att vi vill visa upp oss och önskar god jul. Sedan handlar det också om att det blir ett tillfälle för oss att öva på att flyga i formation. Det är en övning som vi hade behövt göra oavsett men nu väljer vi att göra den på detta viset så att det även blir en julhälsning, säger Jesper Tengroth, pressekreterare.

Han menar att mängden flygbränsle som förbrukas under onsdagens flygning hade förbrukats ändå och alltså inte utgör någon extra påverkan på miljön.

– Vi ska så klart ta vårt miljöansvar och vara så miljömedvetna vi kan, men vi måste samtidigt öva för att kunna genomföra vår verksamhet.

Mängden utsläpp som orsakas av just julgransflygningen går dock inte att redogöra för då Försvarsmaktens samtliga utsläpp redovisas en gång per år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer