Läkare fick miljonvilla som gåva – förhandlingen avslutad i dag

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagen blev den sista förhandlingsdagen för den tvist som pågår mellan släktingar till en äldre kvinna i Kalmar och den läkare som släktingarna anser har lurat henne på sitt hus, och kräver att gåvan ogiltigförklaras.

Även under den allra sista förhandlingsdagen var det fullt i salen på Kalmar tingsrätt. En god stund före förhandlingarna stod åhörare och väntade på att få komma in i rättssalen.

Under den sista förhandlingsdagen dök ett nytt vittne upp. En kvinna som tidigare arbetat tillsammans med läkaren på en vårdcentral. Hon berättade för tingsrätten om sin bild av läkaren och hans förhållande till den äldre kvinnan.

Läkare fick lyxvilla

– När vi hade avtackning av en av våra AT-läkare som skulle jobba i Stockholm och som sökte boende där sa läkaren ”Sök upp någon ensam gammal tant på Strandvägen. Det är så man gör”, sa kvinnan till tingsrätten.

”Läkaren lever i sin egen värld”

I slutpläderingarna sade advokaten till kvinnans anhöriga att läkaren utnyttjat sin kännedom om kvinnans hälsotillstånd och lurat henne genom att förmå henne att skriva över fastigheten på honom och föra över stora penningbelopp på honom.

Advokaten sa också att läkaren vid olika tillfällen utgett sig för att vara god vän, brorson, läkare eller anhörig.

– Jag anser att han lever i sin egen värld och helt enkelt inte är trovärdig.

Advokaten avslutade sitt anförande med att säga att han träffat den äldre kvinnan och att hon tog hans händer och gång på gång ställde frågan: ”Hur kunde det här hända?”.

”Den äldre kvinnan inte ovetande”

Läkarens advokat anser inte att läkaren utnyttjat sin ställning eftersom han inte varit kvinnans läkare, utan bara förnyat recept som andra läkare skrivit ut sedan tidigare.

Han anser också att kvinnans hälsotillstånd på intet sätt var sviktande vad gäller att hon skulle varit ovetande om vad hon skrev under för papper när fastigheten skrevs över på läkaren. Han ansåg det också vara helt klart att de pengar som den äldre kvinnan fört över på läkaren var gåvor och till stora delar kopplade till underhållet av fastigheten.

Dom i målet faller tisdag den 16 januari klockan 11 på Kalmar tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare fick lyxvilla

Mer i ämnet