Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du Jan-Erik Brank och hans fru om vad de tycker om undersökningarna som ska återupptas under hösten nära deras hus i Olserum. Foto: Hamed Ubaidi

Oro för gruvdrift i Olserum – paret Brank kan tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

En het debatt om att öppna upp för gruvor i Sverige pågår nu när EU-valet närmar sig. I Olserum utanför Västervik bor ett äldre par som är oroliga.

Undersökningar för jordartsmetaller i Olserum utanför Västervik har pågått i över 20 år. Under hösten ska undersökningarna återupptas, vilket skapar oro för paret som bott där i över 40 år.

– Om de ska börja bryta så måste vi flytta härifrån, säger Gunnel Brank.

Jakten på mineralerna

Gunnel och Jan-Erik Brank, bor några hundra meter från fyndigheterna. De har bott i huset sedan 1979, de berättar att deras barn har vuxit upp i det huset och många minnen försvinner om de blir tvungna att flytta.

– Vårt hus kommer att tappa i värde och vi kan bli tvungna att flytta härifrån. Men vi vill inte flytta härifrån, vi vill bo kvar här, säger Jan-Erik Brank.

Paret är över 80 år gamla och är oroliga för sin hälsa om gruvdriften inleds. Jan-Erik Brank oroas över försämrad luftkvalitet.

– Vi är gamla och kan bli sjuka av det och dessutom förstör det vår vackra natur, säger han.

Hör paret berätta mer i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du höra politiker om hur de tänker kring det heta debatten om att öppna upp för gruvor i Västervik. Foto: European Green Transition/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet