Så här såg det ut i Berga centrum i Kalmar när det brann 2019. Foto: Helmuth Peterson

Förundersökning om branden i Berga centrum läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen efter branden i Berga centrum i Kalmar 2019, när en stor del av centrumbebyggelsen förstördes en andra gång, läggs ner. Trots att polisen jobbat aktivt med fallet i cirka två och ett halvt år har man inte nått fram till åtal, skriver Barometern.

Det var den 6 mars 2019 som Kalmar vaknade till att det brann i Berga centrum. Men det var inte den första gången som centrumet stod i lågor. Halva delen av Berga centrum brann ner 2011 och byggdes upp igen.

Branden 2019 tog den äldre delen av centrumet där det bland annat fanns flera spelbutiker, ett charkuteri, en livsmedelsbutik och apotek.

Polisen rubricerade händelsen som grov mordbrand och sedan dess har polisutredningen pågått för att försöka få fram vad eller vem som orsakade branden.

Förundersökningen läggs ned

Men nu läggs förundersökningen ner, cirka två och ett halvt år senare.

– Vi vet att branden är anlagd i den mindre livsmedelsbutiken. Vi har haft två huvudhypoteser om hur det har gått till. Men jag bedömer att vi inte har bevis nog för att kunna få en fällande dom, säger Johan Henningsson, åklagare och förundersökningsledare, till Barometern.

Kan ha varit en hämndreaktion

Det polisen vet är hur branden har gått till och vad man har gjort, men vem som har varit och tänt på går inte att bevisa.

En av polisens hypoteser är att branden var en hämndreaktion från ett kriminellt nätverk. En annan hypotes är att de som orsakat branden har koppling till verksamhet i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet