Elizabeth Peltola (C) märkte att vissa politiska beslut verkade rinna ut i sanden. Foto: SVT

Förvirring i Älmhult – oklart om politiska beslut verkställts

Publicerad

Älmhults politiker vet inte om alla deras beslut verkställs eller inte. En utredning visar nu att flera beslut som fattats under de senaste åren inte har följts upp .

– Vi har ett antal beslut tagna i kommunfullmäktige där det inte hänt något eller där vi inte fått någon återrapportering om vad som har hänt, säger kommunalrådet Elizabeth Peltola (C).

Det var på Elizabeth Peltolas initiativ som kommunen beslutade sig för att kontrollera att de politiska beslut som fattades i fullmäktige faktiskt verkställdes. Under förra mandatperioden befann sig Elizabeth Peltola och Centerpartiet i opposition. Hon noterade då att verkställandet av vissa politiska beslut verkade rinna ut i sanden.

– Jag såg hur vi tog beslut i fullmäktige där det inte hände någonting eller där vi inte fick någon återrapport om vad som hade hänt, berättar hon.

Därför motionerade Elizabeth Peltola om att utreda kommunens ärendehantering.

Ovisshet kring dussintals beslut

Utredningen som nu genomförts omfattar de senaste fyra åren och visar att dussintals beslut ännu inte verkställts. I vissa av fallen pågår dock arbetet med att verkställa besluten. I andra fall kan det handla om att de beslutade åtgärderna inte gått att genomföra men att förhindret aldrig återrapporterats till politikerna.

– Vi har förslag där vi inte vet om de verkställts eller inte. Det kan vara små förslag som en cykelpump vid stationen till exempel, men även mer övergripande frågor, säger Elizabeth Peltola.

Det handlar både om medborgarförslag och motioner från politiker i fullmäktige som det nu rått ovisshet kring.

– Vi har haft en bristande kontroll. Nu har vi sett till att det inte ska kunna hända igen, säger Elizabeth Peltola.

Kan det ligga någon form av politisk spel bakom att verkställandet av de här besluten fallit mellan stolarna?

– Det vill jag inte tro. Men jag är glad att vi har fått fram den här rapporten så att vi inte behöver hamna här igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älmhult

Mer i ämnet