Foto: Tindra Englund/SVT

Fotbollsplanerna gröna trots torkan

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds den 42:a upplagan av fotbollsfesten Bullerby Cup i Vimmerby. Spelarna kommer att få spela på gröna fotbollsplaner, trots den extrema torkan.

Leif Carlsson, som är ordförande i ledningsgruppen, säger att det funnits en oro om planernas skick efter den långvariga torkan. Det var därför glädjande när de åter igen fick tillstånd från Länsstyrelsen och Vimmerby kommun att bevattna fotbollsplanerna.

– Det fanns absolut en stark oro. Vi vill ju naturligtvis kunna erbjuda hyfsat gröna fotbollsplaner för alla våra gäster. Naturligtvis skulle det annars sänka upplevelsen, men tack vare den här åtgärden kan vi presentera bra fotbollsplaner, säger Leif Carlsson som är ordförande i ledningsgruppen för Bullerby Cup.

Kondensvatten från industri

Det är 15 fotbollsplaner på Ceosvallen och tre på Vimarvallen som nu hålls gröna, med hjälp av kondensvatten från närliggande industri. Kondensvattnet släpps ut i Stångån som ligger intill spelanläggningen och det är härifrån de sedan pumpar upp bevattningsvattnet.

– Vimmerby kommun har skrivit ett avtal med Arla och Länsstyrelsen har gett tillstånd att vi får pumpa upp vattnet och använda det. Vi tar inte ens upp i närheten av vad Arla pumpar ut, så det blir ändå en plusaffär.

Vattnas under nätterna

Leif Carlsson berättar att de även vattnade med kondensvatten under förra årets cup, men att det är skönt att de fortfarande kan göra det i och med sommarens torka.

Arbetet med att vattna fotbollsplanerna påbörjades redan under våren, men blev mer intensivt under den senaste månaden. De kommer även hålla fotbollsplanerna under uppsikt under de kommande cupdagarna.

– Vi kommer säkert att vattna vissa delar på nätterna, säger han.

Nytt för i år

Jämfört med tidigare år kommer det inte att redovisas några resultat i cupspelet, i enlighet med Svenska Fotbollsförbundets regler. Detta går i led med förra årets förbud om att utse vinnare i seriespel för barn under 13 år. Men detta tror inte Leif Carlsson påverkar barnen.

– Jag tror inte det påverkar barnen alls. De som snarare har synpunkter på det här är väl möjligtvis föräldrar eller ledare, säger Leif Carlsson.

Fotbollsfesten kommer att pågå fram till söndagen den 29 juli och besöks av 166 lag i åldrarna 10-12 år.

Bullerby Cup

Totalt 166 lag deltar (20 stycken F10-lag, 32 stycken F12-lag, 56 stycken P10-lag, 58 stycken P12-lag).

Cirka 3 000 spelare och ledare deltar.

Cirka 500 matcher kommer att spelas.

18 spelplaner varav 15 på Ceosvallen och 3 på Vimarvallen.

Cirka 650 funktionärer kommer vara involverade.

Cirka 40 domare från Vimmerby med omnejd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.