Debatten har gått varm kring nedläggningen av IVA i Oskarshamn Foto: SVT arkiv

Frågetecken kring när IVA-platserna i Oskarshamn försvinner

Publicerad

Arbetet med att omorganisera intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Oskarshamn har inletts.

I slutet av förra veckan tog regionfullmäktige beslutet att minska fyra vårdplatser till två på intensivvårdsavdelningen, IVA, på Oskarshamn sjukhus. Beslutet att stänga ner två medicinska intensivvårdsplatser betyder att patienter med behov av respiratorvård istället kommer att få vårdas på sjukhusen i Västervik eller Kalmar.

Men verksamheten i stort ska också förändras. Sedan tidigare är det klart att sjukhusledningen jobbar med ett förslag som bland annat innebär en ny övervakningsenhet med två vårdplatser. Men när förändringen ska vara genomförd kan man ännu inte säga.

– Vi har haft möte med verksamhets- och enhetschef. Nu ska vi lägga upp en strategi för hur vi går vidare, den kommer i första hand kommuniceras till personalen, säger Birgitta Hjalmarsson, sjukhuschef.

Hon säger att det viktiga inte är hur lång tid omorganisationen tar utan att det blir bra.

– Det får ta den tid som behövs. Det viktiga är att det görs på ett bra sätt.

Flera sjuksköterskor saknas på avdelningen och nu kommer man annonsera för att få in ny personal. En sjuksköterska har även valt att säga upp sig som en konsekvens av nedläggningen av två av IVA-platserna.

– Det är tråkigt att hon väljer att säga upp sig men alla har rätt att göra som man vill. Överlag är det svårt att rekrytera sjuksköterskor. Kanske ännu svårare för mindre sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer