Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mona Olin (SD) är bosatt i Hörby i Skåne. Hon berättar att hon planerar att besöka Kalmar län för att få en bild av vilka frågor som är viktiga för länet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Här är Sverigedemokraten från Skåne som ska representera Kalmar län i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedeomkraten Mona Olin från Hörby i Skåne ersätter Jimmie Åkessons mandat i Kalmar Län. Som ny i riksdagen ska hon representera Kalmar län.

När Sverigedemokraternas kandidater prickades av på listan föll ett av Kalmar läns mandat på Mona Olin (SD) från Hörby i Skåne. Hon har personligen ingen anknytning till länet, men ser inga stora bekymmer med att representera länets väljare i riksdagen

– Det kan vara bra att det kommer någon utifrån med ett annat perspektiv och kanske kan se saker i ett annat ljus, säger Mona Olin (SD), förestående riksdagsledamot, hon fortsätter:

– Jag har suttit i regionfullmäktige i Skåne. Då har jag kanske erfarenheter och tankar kring olika frågor som man kanske inte har lyft och diskuterat om i Kalmar län.

”Nationella frågor”

Enligt henne är den lokala utgångspunktens påverkan på politiken begränsad.

– Det är inte jättestora möjligheter att påverka den lokala politiken. Som riksdagsledamot jobbar man med nationella frågor, säger Mona Olin (SD).

Än så länge dröjer det innan arbetet i riksdagen börjar och hon är installerad i huvudstaden.

– Får jag välja skulle jag gärna vilja sitta i utbildningsutskottet eller i socialförsäkringsutskottet. Jag har fyra års erfarenhet av att sitta i socialnämnden i Hörby. Det är frågor som jag har mycket erfarenhet av, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer