Lars Hagelberg som är vd på Ljunghäll i Södra Vi är glad att företaget kunde välkomna nästan alla som blev uppsagda tillbaka igen. Foto: Ljunghäll

Från storvarsel till nyanställningar – så vände allt för Ljunghäll

Uppdaterad
Publicerad

I våras fick runt 130 personer besked om att de skulle bli av med sina jobb på Ljunghäll i Södra Vi. Coronapandemins följder slog hårt mot metallföretaget. Men inte en enda behövde i slutändan gå – i stället anställs nu fler för att klara den höga produktionstakten.

Ljunghäll pressgjuter detaljer till fordonsindustrin, till lastbilar och personbilar. Det såg riktigt mörkt ut ett tag i början av pandemin.

– Vi påverkades stenhårt eftersom våra kunder stängde ner sin produktion säger Lars Hagelberg, vd på Ljunghäll.

I första skedet använde de sig av korttidspermitteringar men det räckte inte. Nästa steg blev ett kraftigt varsel. Omkring 130 personer fick veta att de skulle bli uppsagda.

Allt vände i juni

De första skulle ha gått hem i mitten av juni men då vände allt. Kunderna som stängt ner sina fabriker startade upp igen och efterfrågan ökade.

– Alla som vi erbjöd en återanställning är tillbaka igen. Det var bara några som tackade nej eftersom de hittat andra arbeten.

Anställer fler

Den stora efterfrågan har lett till att Ljunghäll kan anställa fler, närmare bestämt runt 30 personer.

– Vi blev tagna på sängen av att det gick så fort. Det som våra kunder sade under coronakrisen och stängningarna var att det trodde att det skulle vara en minskad efterfrågan efteråt, men så har det inte blivit. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.