Personen på bilden har inget med händelsen i fråga att göra. Arkivbild. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Frias för nakenbild på Facebook – hävdar att telefonen var trasig

Publicerad

17-åringen använde sin telefon och la upp en nakenbild på en flicka på Facebook. Han åtalades men frikändes efter att ha sagt att han råkat publicera bilden av misstag. Telefonens skärm var nämligen trasig och lydde inte alltid på knapptryckningar.

Den 17-årige pojken från Kalmar län satt i soffan med sin kompis. Han hade fått en nakenbild på en flicka skickad till sig från en annan flicka.

Enligt 17-åringen var det när han skulle lägga upp en allmän bild i en Facebookgrupp han av misstag även råkade kryssa för nakenbilden. Han säger att telefonens skärm var sprucken och inte svarade som den skulle när han tryckte på den.

När han upptäckte att även nakenbilden sänts till Facebookgruppen försökte han rätta till sitt misstag men lyckades enligt honom själv inte ta bort bilden från gruppen.

Tingsrätten trodde på pojken

Pojken åtalades för brottet olaga integritetsintrång, enligt en ny lag som trädde i kraft vid årsskiftet. Han frikändes dock. Tingsrätten gick på pojkens linje om att bilden lagts ut av misstag.

– Det är klart att jag trodde på en fällande dom men jag har inte kunnat motbevisa hans förklaring att det hela skett av misstag. Det som gjort det extra svårt är att vittnen under rättegången haft svårt att minnas, säger åklagare Robert Knutsson till SVT Nyheter.

”Klart att jag har tankar om domen”

David Magnusson som varit målsägandebiträde för den drabbade flickan säger med hänvisning till advokatsekretessen att han inte kan uttala sig om domen.

– Det är klart att jag har tankar om den. Men mer än så kan jag dock inte säga.

Vad tycker flickan om domen?

– Det kan jag tyvärr inte heller säga.

SVT Nyheter har frågat både åklagaren och målsägandebiträdet om de tänker överklaga domen.

– Som rättegången utvecklade sig lutar det åt att jag inte kommer att överklaga, säger Robert Knutsson.

– Jag har pratat med min klient och mot bakgrund av att åklagaren inte väljer att gå vidare har även vi beslutat oss för att inte överklaga domen, säger David Magnusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer