Tobias Holmqvist är en av de föräldrar som vill att hans barn ska få kommunal skolskjuts.

Barn i friskola blir utan skolskjuts i Tingsryd

Publicerad

Flera familjer med barn i Rävemåla friskola i Tingsryds kommun har inte rätt till kommunal skolskjuts, menar förvaltningsrätten. Istället hänvisas de till närmsta kommunala skola. Ett besked som gör föräldrar upprörda.

Tobias Holmqvist  är en av alla föräldrar med barn i Rävemåla friskola, drygt två mil utanför Tingsryd, som nu kämpar för att hans barn ska få kommunal skolskjuts till friskolan.

– Vi vill att alla ska ha samma rättigheter, säger han till SVT Nyheter Småland.

Skollagen säger sitt

Enligt skollagen har alla elever med hänsyn till avstånd, trafikförhållande, funktionsnedsättningar eller andra särskilda omständigheter rätt till kostnadsfri skolskjuts. Men enligt lagen gäller inte detta elever som väljer en annan skola än den kommunala.

Om skolskjuts då ska beviljas måste det ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen. Och det är också det här som Tobias Holmqvist menar att kommunen nu lutar sig mot.

– Och då kan de avslå detta för det är ju egentligen lagen. Men sen är det ju kommunen som bestämmer hur man ska tillämpa den, säger Tobias Holmqvist.

”Kommunen har inte visat att det blir dyrare”

Han och hans fru och deras barn bor cirka sex kilometer från Rävemåla och har runt två mil till Tingsryd. De har en son i mellanstadiet och en dotter i lågstadiet som i dag går på friskolan i Rävemåla.

– Kommunen har inte visat att det blir dyrare att köra dem till Rävemåla än till hänvisningsskolorna. Nu säger de bara att det blir dyrare. Och det är klart att när de nu går på skolan i Rävemåla så blir det ju en fördyring, men hade Rävemålaskolan inte funnits så hade de ju varit tvungna att skjutsa dem till de kommunala skolorna, säger Tobias Holmqvist.

Överväger överklagan

Tobias Holmqvist menar att kommunen slagit sig för bröstet över att ha minskat kostnaderna när det gäller skolskjuts i kommunen men att det till stor del beror på barnen i Rävemåla.

– Det beror ju på att de använder en buss mindre nu när de inte behöver köra Rävemålabarnen till andra skolor.

Rävemåla friskola står i dag själv för skolskjuts till mellan 20 och 25 barn.

Nu överväger flera föräldrar om de ska överklaga förvaltningsrättens beslut och ta ärendet vidare till kammarätten.

SVT har utan framgång sökt företrädare för Tingsryds kommun för en kommentar efter förvaltningsbeslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer