Maha Nasser från Jemen är fristadsförfattare i Växjö . Foto: SVT

Fristadsförfattare från Jemen inte imponerad av fredssamtal

Uppdaterad
Publicerad

Maha Nasser är fristadsförfattare i Växjö men kommer från Jemen. Hon ser samtalen mellan regeringen och rebellerna som nu avslutats som ett förutsättning för ytterligare förhandlingar, men menar att de inte gett så mycket konkreta resultat.

Den största framgången och mest konkreta resultatet av förhandlingarna är att parterna kommit överens om vapenvila i hamnstaden Hudeidah och att själva hamnen ska kontrolleras av FN vilket kan bli avgörande för att få in nödhjälp till den hårt prövade befolkningen. Men Maha Nasser som är fristadsförfattare i Växjö är inte så imponerad.

– När jag såg presskonferensen efter förhandlingarna så såg de inte nöjda ut. De sa båda att motparten inte var hjälpsam. De litar fortfarande inte på varandra, det kändes som att det fanns ett hål mellan dem, säger Maha Nasser till SVT Nyheter Småland. 

Maha menar att det är återstår att se vad de här förhandlingarna verkligen leder fram till eftersom det inte finns något skriftligt avtal. Men hon ser dem ändå som ett viktigt första steg inför de samtal som är planerade till i januari.

Hoppas på mer omfattande förhandlingar framöver

– Vi bör vara mer optimistiska inför nästa gång de ses. Kanske kan man då få till en mer politisk och mer omfattande lösning.

Kriget i Jemen har pågått i fyra år, men konflikten är inte lika känd som många andra oroshärdar i världen. Maha, som jobbade som journalist i landet fram tills för bara några år sedan och själv har mist både sin bror och en kusin, har sett mycket lidande i landet.

– Det är en hel generation där nu som svälter och som saknar sjukvård och skola, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.