Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Förhoppningen är att det kan bli en plats för att dela odlingsglädje och odlingserfarenheter, säger Pernilla Schultz. Hör hur det nya fröbiblioteket ska fungera i klippet. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Nu öppnar fröbiblioteket i Nybro – ska bidra till odlingsglädje och kunskap

Publicerad

I Nybro byggs just nu ortens nya fröbibliotek upp. Allmänheten kan där dela med sig av sina kunskaper och växter till andra, samtidigt som man plockar med sig det man själv behöver för vårens odlingar.

Samla in fröer från växter du odlade i sommar, spara dem i en fröpåse och lämna dem till biblioteket i Nybro. Så planerar bibliotekarierna i Nybro att det nya fröbiblioteket ska fungera.

Redan nu tar de tacksamt emot alla typer av fröer från blommor, grönsaker och örter för att bygga upp sitt nya fröbibliotek.

– Vi startar det här fröbiblioteket i förtid. Vi är ordentligt ”fröberedda” och kan ta emot frön redan nu, säger bibliotekarien Pernilla Schultz.

Stor intresse för odling

Förhoppningsvis ska det så småningom finnas en blandning av fröer att låna av till våren. När den odlingsintresserade sedan odlat sina blommor eller grönsaker, kan hen ta vara på de nya fröerna och lämna tillbaka till biblioteket för nästa omgångs odlande.

– Det finns stort interesse för odling just, många lånar den typen av böcker här. Själva idén fick vi från ett biblioteket i Göteborg där man också har ett fröbibliotek.

Hur ser förväntningarna ut?

– Förhoppningen är att fröbiblioteket kan bli en plats för att dela odlingsglädje och odlingserfarenheter, säger Pernilla Schultz.

Följ med till fröbiblioteket i klippet ovan.

• Häll i ca 15 frön per påse eller ett kryddmått om det är riktigt små frön. Påsen kan du vika själv av kaffefilter eller använda bibliotekets mall.

• Förse påsen med växtens namn

• Lämna in fröpåsarna i bibliotekets informationsdisk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.