CTG-mätare som mäter barnets hjärtfrekvens vid förlossning. Foto: TT

Barn dog vid igångsättning – barnmorskor kritiseras

Publicerad

Två barnmorskor på Växjö lasarett får kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att de gjort en missbedömning av fosterljudet vid en igångsatt förlossning, vilket gjorde att barnet dog i magen.

Kvinnan, som väntade sitt första barn, hade gått över tiden med nästan två veckor när förlossningen sattes igång på kvinnokliniken på Centrallasarettet i Växjö. Under processen sjönk fostrets hjärtfrekvens succesivt och avtog till slut helt. Men de två barnmorskor som var ansvariga vid förlossningen kontaktade aldrig läkare för bedömning.

En av barnmorskorna har uppgett att hon hade en dålig magkänsla vad gällde hjärtfrekvensen och diskuterade med sina kollegor, men någon läkare tillkallades aldrig. En annan barnmorska tog över förlossningen och kopplade ur hjärtmätningen för att kvinnan behövde gå på toaletten. När hon kom tillbaka hittades inte fosterljuden igen. Barnet hade då dött.

Kvinnan låg dessutom på BB-avdelningen och inte på förlossningen. På förlossningen finns en central fosterljudsövervakning. Om det funnits hade kanske de oregelbundna fosterljuden uppmärksammats, konstaterar vårdgivaren själv i sin utredning av händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer