Mohammad Mehanna är kriminalvårdschef för häktet i Växjö och i Jönköping. Foto: SVT

Fullt på häktet i Växjö – nu används besöksrummen för intagna

Publicerad

I Växjö är samtliga av häktets 26 platser fullbelagda och även ett av häktets två besöksrum används nu för intagna. En situation som ser liknande ut bland landets 32 häkten. Nu börjar situationen tära på personalens arbetsmiljö.

– Det är fullbelagt och det har varit så en längre tid. Den här situationen tar mycket energi och påverkar personalens arbetsmiljö. Det är många yngre personer som just nu sitter häktade. De behöver mer tid från personalen och möjligheter till att sysselsätta sig med meningsfulla aktiviteter, säger Mohamad Mehanna som är kriminalvårdschef på häktet i Växjö.

Lägesbilden med överfulla häktesplatser i landet är akut och nu har JO inlett en utredning av platsbristen. I vissa fall har de intagna fått sitta häktade i polisens arrest.

– Enligt rättegångsbalkens huvudregel ska en häktad utan dröjsmål föras till häkte. Det är allvarligt att bristen på platser i landets häkten leder till att detta grundläggande krav inte uppfylls och att de häktade blir kvar i polisarrester, säger chefs-JO Elisabeth Rynning i ett pressmeddelande.

Flera förklaringar just nu

Det finns flera förklaringar till att häktesplatserna är överbelagda just nu enligt Mohammad Mehanna. En av dem är att våldsbrotten har ökat i samhället – samtidigt som polisen gör fler insatser mot gängkriminella kretsar.

– Det kan röra sig om ett brottsmål som har flera personer inblandade. En annan orsak kan vara att effektiviteten i rättskedjan har blivit bättre och att ungdomars inställning till lagar har förändrats över tid, säger han.

”Löser inga akuta problem”

Just nu är mer än 20 av landets 32 häkten överbelagda. Nils Öberg som är Kriminalvårdens generaldirektör tog ett inriktningsbeslut i november förra året om att inom de kommande 10 åren utöka verksamheten med 900 anstaltsplatser och 200 häktesplatser.

– Det kommer säkert att hjälpa en hel del med tanke på den utveckling som skett de senaste åren, men det är inget som löser våra akuta problem nu. Men jag vill tillägga att vi inte tar några risker när det gäller säkerheten för personalen och de intagna, säger Mohammad Mehanna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet