Branden på soptippen i Moskogen släckt – efter nästan ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

Släckningsarbetet på soptippen i Moskogen, strax utanför Kalmar, kunde avslutas under lördagseftermiddagen. Branden startade i en plasthög under fredagskvällen och flera räddningsinstanser blev kallade till platsen.

Vid halv fyra under fredagseftermiddagen kom första larmet om en mindre brand på avfallsanläggningen Moskogen, strax utanför Kalmar. Räddningstjänsten grävde då ur högen och vattenbegöt den.

Branden i sophögen kunde släckas men kort där efter tog den sig igen.

– Vi fick larm om att det kom rök från högen, säger Jakobine Fredskov på trygghets- och larmcentralen i Kalmar.

Långvarigt släckningsarbete

Senare på fredagskvällen var branden fullt utvecklad inne i högen. Räddningspersonal från Kalmar, Färjestaden, Vissefjärda och Nybro kallades till insatsen.

– Räddningstjänsten jobbar för tillfället med att få bort massor i högen så branden inte tar sig mer, sa Jakobine Fredskov på fredagskvällen.

På lördagsmorgonen var branden fortfarande inte helt släckt och prognosen var oviss. Men vid 14-tiden kunde räddningsarbetet avslutas.

– Nu har räddningstjänsten lämnat över till de ansvariga på platsen, säger larmoperatören Monica Carlström.

Räddningstjänsten visste fortfarande inte under lördagen hur branden startade.

Det var inte första gången som avfallsanläggningen brann. Senast hände det i augusti 2020.  Såhär såg det ut då:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.