Foto: TT/SVT

Fuskande fysioterapeuter krävs på 12,6 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Efter en granskning som visade på omfattande brister vad gäller journalföring krävs nu fem privatpraktiserande sjukgymnaster i Kalmar län på sammanlagt 12,6 miljoner kronor. Detta uppger landstinget i ett pressmeddelande.

Förra året genomfördes en vidsträckt granskning av verksamheten hos samtliga fysioterapeuter som har vårdavtal med landstinget. Efter genomgången anmälde landstinget i Kalmar län fyra fysioterapeuter till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, efter att allvarliga brister i deras journalföring upptäckts.

Tvingas betala miljoner

Efter en ännu närmre granskning avslöjades att fysioterapeuterna genomfört och krävt ersättning för en mängd besök som ej fanns omskrivna i patienternas journaler. Till följd av detta IVO-anmäldes ytterligare en person och landstinget kommer nu att avkräva de fem personerna sammanlagt drygt 12,6 miljoner kronor.

Kalmar

– Det är allvarligt att flera av fysioterapeuterna dessutom visar anmärkningsvärda brister när det gäller journalföring och vi kan inte utesluta att patientsäkerheten kan ha äventyrats för enskilda patienter, säger Sofia Hartz, planeringsdirektör vid landstinget i ett pressmeddelande.

Omfattande brister

I granskningens mest extrema fall var endast 0,1 procent av 12 706 fakturerade åtgärder med i journalen, och i övriga fall uppgår andelen journalförda besök till mellan 16 och 60 procent. Förutom de drygt 12,6 miljonerna som ska betalas in kommer landstinget att begära mindre summor från ytterligare fem fysioterapeuter.

– Granskningen har varit viktig och visar att vi har anledning att kräva tillbaka offentliga medel som betalats ut, säger Sofia Hartz.

Sjukgymnast eller fysioterapeut?

Sedan den 1 januari 2014 används fysioterapeut som ny yrkestiteln för den som tidigare kallades sjukgymnast.

Utbildade sjukgymnaster får fortfarande kalla sig det, men de kan också välja att byta till att vara fysioterapeut.

Källa: Närhälsan.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet