Fyll på vatten i Kalmar. Foto: TT

Fyll på din vattenflaska i Kalmar

Publicerad

Nu finns ett förslag om att man skall kontakta alla restauranger, barer och kaféer för att se vilka som tillåter folk att hämta vatten. Man vill också att detta skall vara sökbart i en app. Allt för att minska plastskräp i naturen.

– Det låter som en bra idé. Hit kommer många turister och lastbilschaufförer och fyller på vatten, säger Caroline Forsberg på Lotsutkikens kafé i Kalmar.

Idén kommer från Storbritannien. Där finns en organisation som heter Refill UK. 14 000.

Många ställen

Kaféer, restauranger, barer, butiker och andra ställen har registrerat sig på appen och gör sig synliga dem som vill fylla sina vattenflaskor. Idag finns ingen liknande funktion i Sverige. Men i Kalmar som sedan en tid varit en kranmärkt kommun med en god vattenkvalitet, finns nu en motion om att följa Storbritanniens idé.

– Jag föreslår i min motion att man sammanställer den här tillgängliga informationen i Kalmar kommuns app. Där det sedan tidigare finns en karta och  information om caféer och restauranger, säger Måns Linge (M) som är ledamot i kommunstyrelsen.

Måns Linge(M), ledamot i kommunstyrelsen i Kalmar

Ni ska nu gå ut för att se hur stort intresset är, vad kommer detta att visa tror du?

– Det är ju ingen investering man behöver göra, och det blir ju också en form av marknadsföring  för näringsidkaren eftersom vi informerar ju om att de finns. Och man erbjuder att man får fylla på sin vattenflaska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer