Daniel Lundberg från A-plast tillsammans med Yeamane Gebremica och Abdulrahman Jaosh när de skriver på anställningskontrakt. Foto: Mohammed Bashir Abdi

Fyra av nio på industriutbildning i Uppvidinge har fått jobb

Publicerad

I början av året startades en industriutbildning för nyanlända i Uppvidinge kommun. Nu har fyra av de nio skrivit på anställningskontrakt.

Under fredagen hölls en avslutningsceremoni för eleverna och direkt efteråt åkte två av eleverna till ett av de företag som varit involverade i utbildningen – A-plast i Älghult – för att skriva under anställningskontrakt.

– När vi kom in genom dörrarna kom kollegorna fram och utbrast ”vad skönt att ni är tillbaka, vi behöver er” till killarna, berättar Mohammed Bashir Abdi som är ansvarig för utbildningen från Arbetsförmedlingens sida.

Yeamane Gebremical och Abdulrahman Jaosh har fått jobb som maskinoperatörer. Och precis som kollegorna var de glada att vara tillbaka.

– Jag känner mig glad att jag har fått jobb. Under praktiken trivdes jag med alla kollegorna och den sociala stämningen, säger Abdulrahman Jaosh som har bott i Sverige sedan 2015.

Dubbel glädje

För Yeamane Gebremical är lyckan i dag dubbel. Han har precis fått besked om att han ska få hit sin fru och fyra av sina barn från hemlandet Eritrea.

– Mitt liv känns perfekt, nu har jag jobb och min familj ska komma hit och jag kan försörja dem, säger Yeamane.

Anställningarna som de har fått är så kallade nystartsjobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppvidinge

Mer i ämnet