Niklas Ammert är ansvarig dekan på den aktuella avdelningen på Linnéuniversitetet. Foto: Linnéuniversitetet/SVT

Fyra män använde kvinnas kropp för att städa

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 25-årsåldern har polisanmält fyra män för att de ska ha hållit fast henne och använt hennes kropp för att städa ett bord i samband med aktiviteter i en studentförening, rapporterar Barometern.

Studentföreningen hade samlats i en lokal i Kalmar och utsett en ny styrelse. Enligt anmälan finns det en gammal tradition att den gamla styrelsen ska smutsa ned för att den nya styrelsen ska städa upp, skriver Barometern.

Fyra män ska då ha hållit fast i kvinnans armar och ben och använt hennes kropp som ett slags städredskap för att göra rent ett bord. Händelsen är anmäld som olaga tvång.

– Det är helt oacceptabelt, såklart. Jag har tagit kontakt med studentkåren och talat med ordföranden i den aktuella föreningen och diskuterat vilka konsekvenser det kommer få för de inblandade, säger Niklas Ammert, ansvarig dekan på utbildningen, till SVT Nyheter Småland.

Inte skett i universitetets regi

Niklas Ammert poängterar att händelsen inte skett i universitets regi.

– Jag blev väldigt förvånad av två skäl. De unga i dag har en syn på varandra där man inte gör på det här sättet. Och att efter det senaste halvårets uppmärksamhet om övergrepp förefaller det ännu mer omöjligt att något som detta kan inträffa.

– Det här är en värdegrundsfråga, hur man beter sig mot människor. Jag har själv inte kontaktat kvinnan i dag för att inte belasta henne, säger Niklas Ammert till SVT Nyheter Småland.

Kvinnan menar i polisanmälan att ”städningar” av styrelser är en tradition i studentföreningen. Hur ser du på det?

– Det är något absolut helt nytt för oss. Det är absurt att det gått till på det viset.

I morgon kommer Linnéuniversitetet att samlas för att ta ny kontakt med studentkåren och studenthälsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.