Smålandsidrotten får fyra miljoner kronor till integrationsarbete. Foto: TT

Fyra miljoner till integrationsarbete i Smålandsidrotten

Publicerad

Regeringen satsar i år 90 miljoner på att idrotten ska bidra till integrationsarbetet med nyanlända. Småland får 4 080 000 kronor, ett av de högsta beloppen.

Av det statliga anslaget på 90 miljoner kronor kommer drygt 40 miljoner kronor att fördelas till distriktsidrottsförbunden. Mest får Skåne, 4 640 000 kronor. Men på en delad andra plats hamnar Småland och Stockholm, som får 4 080 000 kronor var. Lokala idrottsföreningar som vill bidra med integrationsarbete kommer framöver att kunna vända sig till distriktsidrottsförbunden för att ansöka om pengar.

Kan locka lycksökare

Riksidrottsordförande Björn Eriksson välkomnar satsningen men varnar för att ansvaret kan bli för stort.

– Vi är till för att hjälpa att få in människor i samhället men vi kan inte ta över processen. Vi måste fortsätta ha rätten att bestämma över våra resurser och det finns en risk, inte minst på den kommunala nivån, att man börjar styra vad vi ska göra, till exempel ”det vore bra om ni kunde hjälpa till även med läxläsningen”. Sådant är angeläget men inte idrott.

TT: Finns det också inte en risk att de medel som nu delas ut lockar lycksökare på samma sätt som när det gäller boendelösningar för flyktingar?

– Du har rätt och vi kommer säkert bli lurade här och var men det är inga argument för att inte göra något – däremot att ställa krav på de som söker pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer