Raketer har orsakat flera bränder i Kronobergs län de senaste åren Foto: Thomas Johansson, TT.

Raketer bakom flera omfattande bränder i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har flera uppmärksammade bränder i Kronobergs län orsakats av raketer.

– Använder man fyrverkerier för nära anslutning till bebyggelse kan vad som helst hända, säger Hans Svensson, brandingenjör vid Värends räddningstjänst.

Så sent som natten till den 22 december totalförstördes en villa i Växjö och polisen misstänker att branden startades av en fyrverkeripjäs. I oktober 2019 brann en stor lada med torv ner i närheten av Kalvsvik och även där var det en raket som var startskottet. Och många minns totalbranden i Sandsbro skola 2017 där unga pojkar lekt med fyrverkerier.

Räddningstjänsten beredda

Nu när året närmar sig sitt slut är räddningstjänsten beredd på att det kan hända extra mycket.

– Traditionellt sett så inträffar fler händelser kring jul och nyår. Men det är inte bara raketer som ställer till det, det kan också vara levande ljus och andra saker som leder till utryckningar, säger Hans Svensson, brandingenjör vid Värends räddningstjänst.

Viktigt att välja en lämplig plats

Hans tips för att raketskjutningen ska bli så säker som möjligt är att följa instruktionerna på förpackningarna, att inte låta personer under 18 år att hantera raketerna, vara nykter och stå på en lämplig plats.

– Det är viktigt att hålla tillräckligt bra avstånd till åskådare och bebyggelse och från material som kan börja brinna. Det är det som kan vara den stora faran, säger Hans Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.