Gängforskaren förklarar – så kan skjutningarna i Kalmar få ett slut

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har Kalmar drabbats av flera skjutningar, varav två med dödlig utgång. SVT träffade LNU-forskaren Torbjörn Forkby för att få svar på hur det dödliga våldet kan få ett stopp, och om Kalmarborna ska vänja sig vid skottlossningar.

Mycket tyder på att några av skjutningarna i Kalmar har kopplingar till kriminella nätverk, även om polisen inte vill bekräfta uppgifterna än.

Torbjörn Forkby är professor i socialt arbete på Linnéuniversitetet i Växjö. Han har bland annat forskat på hur kriminella gäng växer fram och fungerar, och även på avhopparprogrammens funktion.

Skjutningar i Kalmar

Hur kan skjutningarna i Kalmar få ett slut?

– Antingen kan polisen vara så effektiv att individer blir lagförda och bortplockade från området. Det kan vara så att grupperingen själva ser att våldshandlingarna är destruktiva. Eller så får en grupp total dominans vilket betyder att striden fortsätter, säger Torbjörn Forkby.

Inspiration från Malmö

Enligt Torbjörn Forkby har Kalmar mycket att lära av andra svenska städer som länge tampats med gängkriminalitetens dödliga våld.

– Sverige har tragiskt nog byggt upp en viss erfarenhet, så där kan man hämta kunskap och inspiration. Det finns exempelvis ”Sluta skjut”-satsningen i Malmö som fungerat hyggligt väl. Utvärderingarna som gjorts där visar att det är en lovande satsning, men det finns såklart ingen quick fix som löser problemen.

I klippet ovan hör du gängforskarens svar på om gängkriminaliteten fått fäste i Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet