Gåtan om guldfiskarna

Uppdaterad
Publicerad
Hur otroligt det än låter så finns det guldfisk på Stora alvaret på Öland. Och de har funnits där länge, kanske upp till 50 år.

Det är ingen som riktigt vet hur de hamnade på Stora alvaret. Kanske var det någon som tröttnade på sina akvariefiskar, kanske var det någon som ville ställa till ett litet spratt i naturen, genom att helt enkelt plantera ut fiskarna där. Men klart är att guldfiskarna lever, överlever och till och med förökar sig.

För mat finns det gott om, grodyngel när det är säsong, annars handlar det om insekter och sådant som växer i vattnet.

Klarar vintrarna
Men fiskarna själva får ställa upp som mat ibland. För det finns gott om snok som förser sig.

Guldfiskarna är väldigt skygga av sig och inte så vana med människor.

Det är inte så lätt att hitta till dammen på Stora alvaret, vägen dit går över stenar, gropar och gupp och kanske har just den undanskymda platsen räddat dem under alla dessa år.

Och Christian Cederroth, guide och Ölandskännare,  som visar oss platsen är övertygad om att just de här guldfiskarna har det mycket bättre än guldfiskar i en glasburk.

– Eftersom vattendjupet i dammen är 1,80 meter så bottenfryser det aldrig på vintern, utan guldfiskarna klarar sig. Det finns inte heller några hungriga rovfiskar i dammen, säger Christian Cederroth som själv upptäckte guldfiskarna för ungefär 15 år sedan.

– Då var min första tanke att det här är ju fullständigt unikt; guldfiskar på Öland, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer