Foto: SVT

Sjön Yxerns framtid i gemensam utredning

Publicerad

Hur kan man skapa en långsiktigt hållbar situation för sjön Yxern? Det ska en ny förstudie ta reda på.

SVT Nyheter har under sommaren och hösten rapporterat om den historiskt låga vattennivån i sjön Yxern, och om konflikterna och kontroversen kring kraftbolaget Tekniska verkens tappning av sjön.

Nu har ett dialogmöte genomförts där bland annat Vimmerby kommun, Västerviks kommun, Yxerns fiskevårdsområde och Tekniska verken i Linköping deltog.

De olika intressenterna runt sjön har nu beslutat att genomföra en gemensam förstudie, enligt ett pressmeddelande.

Finansieras gemensamt

Förstudien, vars syfte är att skapa en långsiktigt hållbar situation för sjön Yxern, kommer att finansieras gemensamt av de olika aktörerna.

– Vi ser detta som ett steg i rätt riktning där vi går från ord till handling för att på sikt skapa en bättre situation för sjön Yxern. Men det är en lång resa kvar innan vi är klara med arbetet för en långsiktig lösning, säger Helen Nilsson (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Vimmerby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.