Nu odlar Johanna Hjärtfors det mesta. Foto: Rebecca Karlsson

Genom snålodling skapade hon sin egen köksträdgård

Publicerad

För bara ett par år sedan kallade hon sig själv för plastblommornas drottning. Men nu har hon skippat plastväxterna och skapat sin egen köksträdgård genom en metod som hon själv kallar för snålodling.

– Jag vet ju hur man gör och det är väldigt enkelt att skapa stora köksträdgårdar på ett smidigt och billigt sätt genom den metod som jag kallar snålodling, säger Johanna Hjärtfors som sitter i sitt trädgårdsland utanför huset i Åseda.

Från att enbart ha haft plastblommor fick hon plötsligt för sig att hon ville ha en egen köksträdgård. Och nu odlar hon det mesta. Hon gör egen jord, tar sticklingar, sår fröer och driver upp plantor under ett lysrör inomhus.

Uppvidinge
Foto: Rebecca Karlsson

Gör egen jord

– Med snålodling menar jag att skulle jag skaffat jordmassor till allt detta så dels är det inte alltid så bra kvalitet och så är det dyrt. Så då skapar jag vad jag kallar hästbajslasangemetoden. Det går ut på att lägga tidningar direkt på gräsmattan på det ensilage, hästbajs, löv och annat organiskt material som jag samlar in från tippen. Och så planterar jag direkt i det.

Johanna Hjärtfors gör också egen jord genom att blanda gräsklipp med några skopor jord och inom ett par veckor bildas en planteringsfärdig och näringsrik jord.

I väthusen driver hon upp plantor innan de kommer ut i trädgården Foto: Rebecca Karlsson

Sticklingar och avläggare

Pilträdet på tomten kommer från en stickling, alltså en avbruten kvist, som hon planterat. Hon har också ett skräpland där hon planterar växter som hon ännu inte har någon bestämd plats i trädgården för.

Johanna Hjärtfors visar också stolt upp en vacker blekrosa rosbuske.

– Den här rosen har jag tagit en avläggare från. Alltså jag har lagt ner en gren på marken och satt en sten över och låtit ligga till nästa år. Då bildar den rötter från stammen ner i marken och så kan man klippa av den och plantera den i valfritt land. Helt gratis har man skaffat sig en ny ros.

”Härligt att se saker växa”

Det finns flera anledningar till den tid hon lagt ner på sin trädgård. Men framförallt handlar det om att hon vet vad grönsakerna hon äter kommer från och så ser hon arbetet i trädgården som avkopplande.

– Det är som meditation, det gör att man stressar ner och sen är det väldigt väldigt härligt att se saker växa, säger Johanna Hjärtfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppvidinge

Mer i ämnet