Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hemtjänstpersonal vittnar om uteblivna löner Foto: TT/Arkiv

Hemtjänstpersonal vittnar om uteblivna löner

Uppdaterad
Publicerad

Flera tidigare anställda på hemtjänstföretaget Gertrud Care i Kalmar anklagar företaget för att inte betala ut korrekta löner. Flera av dem beskriver dessutom en ledning som agerar hotfullt. Ledningen dementerar anklagelserna i ett mejl till SVT.

Gertrud Care uppmärksammades nyligen av SVT i Blekinge sedan flera före detta anställda där vittnat om hur företaget inte betalat ut korrekta löner. Det handlar i de fallen om tiotusentals kronor som, enligt de anställda, uteblivit. När SVT Nyheter Småland talar med sju tidigare anställda på Gertrud Care i Kalmar har de liknande erfarenheter.

– Jag fick ingen lön inför jul och tvingades gå till socialen. Det var inte roligt. Jag har barn och barnbarn och ville köpa julklappar, säger en kvinna.

Gemensamt för berättelserna är att de anställda uppger att de fick jaga ledningen för att få ut sina löner. Löften om att rätt ersättning skulle betalas ut efterföljande månad bröts gång på gång. De anställda säger att de istället anklagades av ledningen för att inte ha redovisat sin arbetstid på rätt sätt, eller inte fyllt i alla de dokument som krävdes för att få lönen utbetald.

Dödsfall ledde till löneavdrag

En ung kvinna som SVT talat med berättar hur hon och flera av hennes kollegor samtidigt bestämde sig för att sluta på företaget.

– Ledningen ville mest bara spara in pengar och inte utföra någon god omvårdnad. Det var många som inte fick ut de löner de hade skrivit på för. Eller så fick de inte ut lön för alla timmar de hade jobbat och övertid ströks. Jag fick aldrig någon lönespecifikation under hela tiden som jag jobbade där, berättar hon.

Kvinnan berättar hur personalen, om det inte fanns andra sysslor att utföra, tvingades ta ut obetald rast om en kund ringde och ställde in ett hembesök. De ofrivilliga rasterna kunde leda till stora avbräck på lönen för de anställda. Ibland hände det att omsorgstagare avled – då uppstod luckor i schemat.

– Vi hade ett par vårdtagare som gick bort. Då fick man sitta ganska mycket och vänta.

En före detta anställd på företagets kontor bekräftar uppgifterna om ofrivillig och obetald rast.

– Ibland var personalen på jobbet från sju på morgonen till 22.30, men fick exempelvis inte betalt för mer än tio timmar, säger hon.

SVT har frågat Getrud Care om såväl de uteblivna lönerna och de obetalda rasterna. Företaget dementerar i ett mejlsvar personalens uppgifter.

Hotfull arbetsmiljö

Redan 2013 utreddes Gertrud Care av Karlskrona kommun sedan anställda där vittnat om indragen lön och hot från ledningen. Något som Sveriges Radio i Blekinge rapporterat om.  De flesta av de sju anställda som SVT talat med vill förbli anonyma. Flera av dem vittnar om en ledning som agerar hotfullt mot personalen.

– De är skrämmande. Man får inte yttra sig om företaget. De kommer efter dig om du säger något om företaget. Det är de noga med att säga när du börjar där – ”det som händer här stannar här, ingenting får komma ut”, säger en kvinna.

Hon berättar hur hon vid ett tillfälle, under ett möte med flera andra deltagare, blev tillsagd att ”sätta sig ner och hålla käften”.

Även dessa anklagelserna om hotfullt beteende dementerar företaget i sitt mejl till SVT.

Stoppas från att dela ut medicin i Karlskrona

Kalmar kommun anlitar i dagsläget Getrud Care för 18 av sina omsorgstagare. I december förra året valde Kristianstad kommun att bryta sitt samarbete med Getrud Care på grund av brister i omsorgen. Något som bland andra Kristianstadsbladet berättat om. Nyligen stoppade dessutom Karlskrona kommun Gertrud Care från att dela ut medicin till vårdtagarna sedan man upptäckt brister i hanteringen.

– Att stoppa medicinutdelningen är en mycket allvarlig åtgärd, säger Martin Olsson, chef för äldreförvaltningen i Karlskrona till SVT Småland.

Fackförbundet Kommunal organiserar arbetare inom Kalmar kommuns privata hemtjänstaktörer. De har i nuläget inga pågående ärenden rörande Gertrud Care i Kalmar men bekräftar att man bedriver en central förhandling med företaget i Blekinge.

– Men det är inget som jag går ut och pratar om i pressen, säger ombudsmannen Anna Bexell.

Gertrud Care förteget om anklagelserna

När SVT vänder sig till Gertrud Care och begär om en kommentar till anklagelserna kräver företagets vd Gertrud Wieselblad att först få se frågorna. När SVT skickar frågor som tar upp personalens anklagelser väljer företaget att inte ställa upp på någon intervju och svarar istället:

”Hej. Nedanstående påståenden dementerar vi från företagsledningen. Vi har nu kopplat in en advokat o därför uttalar jag mig inte i dessa frågor.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserat hemtjänstföretag

Mer i ämnet