Moderaterna gick till val på att korta BUP-köerna – lika långa idag

Uppdaterad
Publicerad

I valet 2018 gick moderaterna i Region Kronoberg till val på att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin genom att som första region i landet införa ett vårdval. När nu lika många står i kö knappt fyra år senare, menar regionrådet Mikael Johansson (M) ändå att allt gått åt rätt håll.

– Tillgängligheten, alltså köerna har blivit katastrofala, säger Mikael Johansson i september 2018. Han hänvisar till att antalet i kö för utredning hos BUP har ökat från 40 till ”nästan 400”. I själva verket var antalet 336 den månaden.

Några månader senare har han makten i regionen. På sitt nya kontor sätter han upp en whiteboard-tavla där han månad för månad skriver köerna till BUP-utredningar högst upp.

Regionvalet 2022 Kronoberg

Men antalet barn i kön växer under 2019 och går från ”nästan 400” till över 400. Även om det har skett en minskning under det sista halvåret 2021, är den senaste kösiffran större än den Mikael Johansson kallade för katastrof.

– Jag vill inte kalla det katastrof idag, för nu går det åt rätt håll, säger han.

Snabbare utredning i Skåne

Istället vill han nu lyfta andra siffror, till exempel att allt fler söker vård hos BUP, och att det är därför kön vuxit. BUP gör också fler utredningar nu än tidigare år.

Men det finns ett mått som alla regioner rapporterar till SKR – hur många utredningar och behandlingar som startar inom 30 dagar. Där ligger Region Kalmar och Region Kronoberg bland de sämre i landet, båda långt efter grannregionen Skåne, men bättre än Region Jönköping.

Ska man behöva åka till Skåne för att få vård i tid?

– Nej, vårt mål är att man ska kunna få hjälpen i Kronobergs län. Men vi har en väldigt lång kö som vi behöver beta av och det tar sin tid.

SVT Nyheter Småland träffade Josephine från Växjö som tröttnade på regionens långa väntetider – men fick hjälp nästan 20 mil bort. Hör henne i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Kronoberg

Mer i ämnet