När Miranda Ebrahimi var 13 år giftes hon bort till sin 23-årige släkting. Det tog 18 år innan hon tog sig ur äktenskapet. Foto: Privat.

Miranda giftes bort när hon var 13 år – nu släpper hon bok

Uppdaterad
Publicerad

Miranda Ebrahimi tvingades gifta sig med en tio år äldre släkting när hon bara var 13 år gammal. Nu har hon släppt en bok där hon berättar om sitt liv som bortgift.

– Jag började skriva för att på något vis fixa den här sorgen som jag har inom mig, säger hon.

Miranda Ebrahimi, som för en tid sedan flyttade till Kalmar län, började skriva om allt hon gått igenom efter att hon år 2006 separerade från den man hon varit ofrivilligt gift med i 18 år. 

I början skrev hon mest för att bearbeta allt som inträffat, men senare fick Miranda Ebrahimi hjälp av författaren, Elisabet Omsén, att skriva en självbiografi. Resultatet blev ”Den ofrivilliga bruden” som släpptes den 28 januari i år.

– Det var som att jag gick igenom det livet en gång till. Jag vet inte hur mycket jag grät under arbetet med boken, med verkligen smärta i hjärtat, säger Miranda Ebrahimi.

Slog sig fri

Miranda Ebrahimi förklarar att det inte var helt lätt att ta sig ur äktenskapet. Hon berättar att bägaren rann över när maken började kontrollera och misshandla deras äldsta dotter. Dottern var då 13 år, lika gammal som Miranda var när hon gifte sig.

– Hon grät och sa till mig; ”jag klarar inte av det här. Om du har tålamod och vill stanna kvar så får du göra det, men jag kommer rymma hemifrån”. Det blev min frihet, punkt slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.