Agneta Westerberg sa nej till Stomp Foto: SVT

”Giftigt för vattenlevande organismer”

Uppdaterad
Publicerad

Efter sex år av dispens från förbudet att använda ogräsmedlet Stomp tröttnade Kemikalieinspektionen och sa nej till LRF. Mark- och Miljödomstolen gick på samma linje.

– Det gjordes en riskbedömning redan 2008, som visade att Stomp är direkt giftigt för vattenlevande organismer. Och det är en risk att giftet sprids längre upp i näringskedjan, säger avdelningschef Agneta Westerberg på Kemikalieinspektionen. Det var hon som fattade beslutet den 31 mars, när LRF inte längre beviljades dispens för att använda sig av ogräsmedlet.

Vallmo och åkersenap

Det verksamma ämnet pendimetalin slår ut problemogräs som nattskatta, bägarnattskatta, åkerbinda, svinmålla, etternässla, vallmo och åkersenap, som vållar stora problem bland annat för lökodlarna på Öland.

Men det finns verksamma alternativ, menar Kemikalieinspektionen. Och därför finns det ingen anledning att bevilja dispens för ett medel som är så pass giftigt även för andra organismer än själva ogräset.

LRF hävdar ju att Sverige är det enda land i EU där man inte får använda Stomp?

– Enligt de uppgifter vi har är det inte riktigt rätt. Alla länder har inte godkänt medlet. Dels finns det länder som ställer speciella krav på exempelvis dosering. Och så är det inte säkert att den verksamma substansen pendimetalin kommer att vara tillåten i EU i fortsättningen. Det nuvarande tillståndet löper ut den 31 juli, säger Agneta Westerberg.

Prövningstillstånd

Dagens dom kan överklagas inom tre veckor till högsta instans, Mark- och Miljööverdomstolen. Men för att ett ärende ska tas upp där, krävs prövningstillstånd. I annat fall står domen i Mark- och Milijödomstolen fast, dvs att Stomp inte längre får användas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.