Gjorde film om sexköpare – låtsades vara prostituerad

Publicerad

För att komma i kontakt med manliga sexköpare skapade filmarna Ylva Johansson och Anna-My Novotny en annons på nätet där de utgav sig för att vilja sälja sexuella tjänster. Hundratals förfrågningar från män strömmade in. Inte ens det felaktiga påståendet att tjejerna var minderåriga hindrade männen från att föreslå en affär. De två kvinnorna beslöt sig för att möta männen och att filma samtalen i smyg.

– Vi vill berätta för allmänheten vad som pågår. Det är väldigt lätt och diskret att komma i kontakt med unga tjejer på nätet, säger dokumentärfilmaren Ylva Johansson.

Filmarna ville också ta reda på vilka det är som köper sex och varför. Vid sina möten med sexköparna spelade de med och försökte ställa frågor innan de avvek från mötesplasen. Det visade sig att de flesta hade fru och barn och bra jobb.

– Jag tror det handlar om makt och att man vill ha kontroll snarare än sexuell tillfredsställelse, säger Ylva Johansson.

Man kanske har det jobbigt hemma eller på jobbet och så känner man att man har rätten att ta ut det på någon annan, menar Ylva Johansson.

De flesta av männen ringde från sina registrerade kontantkort.

– Jag tror inte de upplevde att de begick ett brott. De ringde från sina mobiltelefoner, hälsade med sina namn och berättade om sina familjer. Det förvånade mig att de inte gjorde någon ansatts att dölja sig själva.

Köpare blev väldigt arg

Enligt Brottsförebyggande rådets siffror från 2018 fick polisen in 1 400 polisanmälningar om misstänkta sexköp. Av dem blev 106 personer dömda och av dessa fick sex personer fängelsestraff. Resterande fick villkorlig dom, böter eller samhällstjänst.

– Det är män som begår brotten och därför prioriteras det ned. Det är främst kvinnor och barn som utsätts. Jag tycker att alla som utför sexköp bör få fängelse, säger Ylva Johansson.

Med filmen tillsammans med statistik hoppas Ylva Johansson att detta blir en varning till dem som försöker köpa sex.

– Alla kan ju filma idag. Det är väldigt enkelt och det borde kanske avskräcka sexköpare, säger hon.

– Men man måste vara försiktig. En man blev väldigt arg när han upptäckte att vi filmade. Han ringde flera gånger men vi blockerade till slut uppringaren.

Var du aldrig rädd. Ni tog ju rätt stora risker?

– Nej, vi filmade på offentliga platser och jag gick aldrig iväg utom räckhåll från kameran. Jag tänkte mer på de unga tjejer som går igenom de här sexköpen i bilar eller hemma hos någon. Den skräcken de måste känna, säger Ylva Johansson

Vill du se dokumentären så finns den på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.