Janne Svensson med 17 på ryggen är en av alla ungdomar med funktionsnedsättning som provar på olika sporter i Långviken i Kalmar. Idag var det fotboll på schemat. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Tre veckors svett och glädje bland funkisidrottare i Kalmar

Publicerad

Under den heta försommarsolen är det full fart på multisportarenan i Långviken i Kalmar. Ett gäng ungdomar med olika funktionsvariationer spelar fotboll med inlevelse och glädje – alla efter sina förmågor. 

– Bäst är att dribbla runt – och passningar, säger Janne Svensson, 16 år.

Janne Svensson är en av alla ungdomar som deltar i aktiviteterna. Under veckorna tre ordnar Fritidskanalen i Kalmar prova-på-idrott för funktionsnedsatta. Förutom fotboll står bland annat basket, innebandy och handboll på schemat. 

– Jag tycker det är viktigt att alla barn har rätt och möjligheter till samma aktiviteter som alla andra. Detta är ett sätt för oss att låta dem prova på så mycket aktiviteter som möjligt, säger Mattias Edman på Fritidskanalen.

På planen jagar Janne Svensson bollen iklädd i sin egna blågula matchtröja med nummer 17. Han fotbollsintresse går inte att ta miste på.

Tror på Sverige i EM

Kommer Sverige att vinna fotbolls-EM? 

– Ja! Sverige har bra motstånd. De måste dribbla och passa, det funkar bra, säger Janne Svensson. 

Fritidskanalen är ett projekt som drivs av Lindsdals IF tillsammans med bland andra Smålandsidrotten. Projektet bekostas genom Allmänna Arvsfonden och via sponsring. Syftet med projektet är att framför allt ge barn med funktionsnedsättningar en bra start för en aktiv och utvecklande fritid.

Under de tre veckorna kommer ett 40-tal ungdomar prova på olika idrotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.