Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn, är kritisk till hur informationen om kärnfallslagret nått kommunen. Foto: Karin Ahlgren/SVT och Adam Ihse/TT

Glädjen i Oskarshamn: ”Märks att det är en ny minister”

Uppdaterad
Publicerad

I över 40 år har Oskarshamns kommun väntat på ett beslut om slutförvar. Att miljöminister Annika Strandhäll (S) idag kunde presentera en tidsplan var därför varmt välkommet för kommunalrådet.

Ett beslut om slutförvar av kärnbränsle i Östhammars kommun ska komma den 27 januari, det beskedet gav miljöministern på en presskonferens idag. Beslutet är viktigt även i Oskarshamn – där bränslet idag ligger i ett så kallat mellanlager.

– Det är med lätthet och glädje jag ser på det här beskedet. Både till Östahammar och Oskarshamn, som kämpat med detta så länge, säger Andreas Erlandsson (S), kommunalråd.

Varför har det så stor betydelse för Oskarshamn?

– Oskarshamn är den plats där vi förvarar allt använt kärnbränsle. Vi har nästan åtta tusen ton använt kärnbränsle här i mellanlager. Och vi har varit tydliga sedan 1978 att det är ett mellanlager och inte ett slutförvar.

”Börjar närma oss målet”

Att det kom en tidsplan – och inte ett beslut – från regeringen har ingen betydelse enligt honom.

– Vi har hela tiden efterfrågat tidsplanen hon levererar idag. Jag ser inga problem att vänta ytterligare en månad. Äntligen börjar vi närma oss målet.

Andreas Erlandsson, och flera andra lokala politiker, har varit mycket kritistka mot regeringens senfärdighet att komma med beslut. Inte minst mot tidigare milöjöministern Per Bolund (MP), vars beslut om att utöka mellanlagret kom utan förvarning i höstas.

Är detta ett slut på din fejd med regeringen nu?

– Jag hoppas det faktiskt. Redan dagen efter Annika tillträdde som minister hade vi kontakt. Så det märks att det är en annan person som är minister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet