Den sjunkna båten stör trafiken till och från gästhamnen. Foto: SVT

Glassbåten måste bärgas – kommunen söker ägaren

Publicerad

Oskarshamns kommun har förgäves försökt få kontakt med den så kallade Glassbåtens ägare för att få båten bärgad. Idag togs beslut om ett föreläggande enligt Miljöbalken.

Det var i slutet av juni som Glassbåten sjönk där den låg förtöjd i hamnbassängen. Till att börja med stack hela masten upp ovanför vattenytan men efter en tid kantrade båten och blev svårare att upptäcka. Kommunen märkte då ut den med bojar.

Den gamla fiskebåten ägs sedan ett år tillbaka av en person i ett angränsande län. Han har inte kunnat nås av kommunen.

– Båten stör trafiken till och från vår småbåtshamn och måste upp, säger kommunens säkerhetschef Lars Blomberg.

Vraket har märkts ut med bojar. Foto: SVT

Tidigare glasskiosk

I ett möte idag med representanter från olika kommunala förvaltningar tog man beslut om ett föreläggande enligt Miljöbalken att båten måste bärgas. I förlängningen kan åtgärden innebära hjälp med handräckning från Kronofogdemyndigheten.

Båten har inte använts det senaste året, men har tidigare varit en välbesökt glasskiosk som drivits av en krögare i Oskarshamn. Denne gav förra året bort båten till den nu eftersöka ägaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet