Arkivbild. Bertil Valliens konstverk på bilden har inget samband med händelsen. Foto: TT

Stoppades i tullen med Bertil Valliens glashuvud

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2017 stals Bertil Valliens dyrbara glashuvud från Orrefors Kosta Boda. Lite drygt ett år senare återfanns konstverket i tullen och nu döms den 33-årige mannen som fraktade glashuvudet till skyddstillsyn för häleri.

På midsommarafton 2017 stals Bertil Valliens glashuvud från Orrefors Kosta Boda. Glashuvudet som var värt 175 000 kronor var sedan försvunnet till den 10 juli 2018 då en 33-årig man i en hyrbil stoppades i tullen på väg in i Sverige.

Enligt 33-åringen har han köpt konstverket för 75 000kronor men har även erkänt att han insett att glashuvudet var stöldgods innan han stoppades i tullen. Däremot vill han inte uppge vem han köpt glashuvudet av eller varför han hade det med sig det till Tyskland.

I 33-åringens hyrbil hittade man förutom glashuvudet även en batong och flera knivar och mannen döms nu även för smuggling.

Växjö tingsrätt dömde idag mannen till skyddstillsyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.