• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från en vindsbrand i norra delarna av Landskrona. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

En av stugorna som blivit av med sin glasveranda. Foto: PolisenVisa alla (4)
Visa alla (4)

Glasverandor stjäls från sommarstugor

Uppdaterad
Publicerad
Inbrott i vintertomma sommarstugor är inget nytt problem. Men en stöldvåg där hela glasverandor stulits förvånar även polisen.

Ing-Brith och Vallis Fransson är engagerade i Algutsboda hembygdsförening. De har behövt höra av sig till flera av sommarstugeägarna i trakten runt Eriksmåla mellan Kalmar och Växjö, efter att ha upptäckt att det varit inbrott. De visar oss en stuga där det sitter träskivor i verandan, där det tidigare suttit gamla fönster med handblåst glas.

– Vi såg att det låg en massa brädor här ute. Och när vi gick fram så var hela glasverandan borta. Man tror ju inte det är sant, utbrister Ing-Brith Fransson.

Antikviteter stjäls

Även inne i stugorna så är det framför allt antika föremål och byggnadsdetaljer som stulits, något som får polisen att misstänka att inbrotten är beställningsjobb.

– Det är framför allt väldigt ovanligt, jag har aldrig hört talas om det tidigare. Skulle nästan tro att det är någon som gjort en ganska bra research för att se vad de vill ha, säger Ulf Karlsson vid polisen i Kalmar.

Många utländska ägare

Enligt Ulf Karlsson så ökar antalet sommarstugeinbrott i trakten kring Nybro och Emmaboda, till skillnad från exempelvis närmare kusten, där inbrotten istället minskar i antal. Varför det är så kan han inte svara på, även om han spekulerar i att stugorna inne i landet mer sällan tittas till av sina ägare, på grund av avstånden. Många stugor ägs också av exempelvis tyskar eller danskar.

Håller koll på stugorna

Ing-Brith och Vallis Fransson å sin sida gör sitt bästa för att hålla koll på såväl sin egen stuga som andras. De kör förbi åtminstone någon eller några gånger i veckan. Men efter den senaste stöldvågen är det med viss olust, berättar Ing-Brith Fransson.

– Det känns väldigt oroligt, man är väldigt orolig varje gång. ”Åh, är det okej?”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer