Mona Kristoffersson, ordförande i Goda Krafter Ljungby, tycker att det nya förslaget inte är tillräckligt. Hör varför i klippet. Foto: SVT

Goda krafter för ensamkommande: ”Det är för lite, för sent”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen gick förslaget om att förlänga tidsfristen för ensamkommande som tagit studenten och måste hitta ett jobb för att få vara kvar i Sverige ut på remiss. Men det är inte tillräckligt enligt föreningen Goda krafter för ensamkommande i Ljungby.

– Det är för lite, för sent, säger ordförande Mona Kristoffersson.

Många av de ensamkommande flyktingar som fått tillfälligt uppehållstillstånd genom gymnasielagen har haft svårt att hitta arbete under coronapandemin. Många av dem hotas nu av utvisning eftersom lagen säger att de måste ha en anställning som sträcker sig minst två år framåt inom sex månader från det att de tagit studenten.

Under onsdagen kom beskedet från regeringen att ett förslag om att förlänga tidsfristen till tolv månader samt lätta på kraven för anställningen ska ut på remiss. Men föreningen Goda krafter för ensamkommande i Ljungby tycker inte att det räcker.

– Regeringen har gått in och gett massa lättnader för företag och massa andra, så det kan man väl göra här också. Det är väl det man är på gång med, men det är för sent, säger ordförande Mona Kristoffersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.