En man i Växjö kommun misstänks för flera fall av bokföringsbrott och skattebrott. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Gömde undan fem miljoner – företagare i Växjö kommun åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En företagare på en mindre ort i Växjö kommun har under flera år undanhållit miljontals kronor i sin deklaration. Nu åtalas företagaren för grova skattebrott och bokföringsbrott.

Mannen har enligt åtalet systematisk undanhållit skattepengar mellan 2019 och 2022. I revisionen framgår att han varje år undanhållit cirka en miljon kronor, och att han dessutom struntat i att bokföra sina affärer för att kunna undanhålla skatt.

Nu åtalas han för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och skattebrott. Sammanlagt handlar det om skatter och avgifter för fem miljoner som undanhållits.

I åtalet yrkar åklagaren på att mannen ska betala skattetillägg på 1,7 miljoner. Åklagaren yrkar också på en företagsbot på fyra miljoner, och att mannen beläggs med näringsförbud i fem år.

Mannen erkänner brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.