Vad tyckte barnen om gosedjurens bokval? Se dem berätta mer i klippet. Foto: Farhad Khalili/SVt

Här får övernattande gosedjur barnen att vilja läsa

Uppdaterad
Publicerad

Läslovet är i gång och i Västervik fick barn lämna sitt gosedjur på stadsbiblioteket för en övernattning. Under natten valde gosedjuren ut en bok att ta hem och läsa. Se barnen berätta om upplevelsen i klippet.

– Det här är ett sätt att uppmuntra barn att läsa böcker. I en japansk studie kunde man se en läsfrämjande effekt både på kort och lång sikt, säger Nanny Vestgöte som är initiativtagare och barnbibliotekarie på stadsbiblioteket i Västervik.

Över 20 barn lämnade in sina gosedjur på biblioteket och det är varierande ålder bland gosedjurens ägare.

– Den yngsta är 3 år och den äldsta är 17 år, det är roligt att många intresserat sig för det här, säger Nanny Vestgöte.

Hur har böckerna valts ut?

Vi intervjuade barnen tillsammans med gosedjuren i samband med att de lämnades in för övernattning. Då kunde vi få lite ledtrådar om olika intressen vilket också har kunnat inspirera oss att välja rätt tema på böckerna.

Men vad tyckte barnen? Se dem berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.